Belarus (Republikken Hviderusland)

Belarus (Republikken Hviderusland)


 • Hviderusland havde efter 1. verdenskrig et flag i farverne rød og hvid, Hvideruslands traditionelle farver. Til trods for et forbud fra Aleksandr Lukasjenkos regering flages der i et vist omfang stadig med dette flag. Da landet blev en del af Sovjetunionen indførtes et primært grønt og rødt flag med symbolet for sovjetkommunismen øverst til venstre. I stangsiden ses en lodret kolonne med karakteristisk hviderussisk væveri også holdt i farverne rød og hvid.
 • Proportioner: 1:2                     Indført: 7. juni 1995                   Anvendelse: National- og statsflag
 • Vigtige datoer:
  1. 1951: Del af Sovjetunionen
  2. 1991: Selvstændighed, flag fra før USSR genindføres
  3. 1995: Endelige flag indføres
 • Flagets symbolik: Den røde farve blev bibeholdt på det nuværende flag – en farve, som fra gamle tider har symboliseret sejr og stadig gør. Håb ses i farven grøn, sammen med foråret og naturen. Det dekorerede felt langs stangsiden symboliserer i væveriet en kultur, der går langt tilbage i historien.
  1. Statsvåben: Det nuværende statsvåben består af en krans indpakket i et bånd i flagets grønne og røde farver, samt et kort over landet i en solopgang, kornaks og en rød stjerne. Til sammen symboliseres Republikken Hviderusland som et historisk folk med sejr og retfærdighed og som et land, der fortjener en plads i historien.